Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Створено крихітний унікальний резонатор, здатний генерувати відразу кілька частот

  • 18.07.2019
  • 663

У більшості сучасних пристроїв, починаючи від найпростіших електронних годинників, використовуються спеціальні компоненти, так звані тактові генератори, які при подачі на них відповідного сигналу починають видавати коливання зі строго заданою частотою. Більш складні пристрої на базі мікропроцесорів мають потребу, як правило, в декількох різних тактових частотах, що вирішується шляхом установки декількох незалежних тактових генераторів, основою яких є елемент під назвою кварцовий резонатор. Вчені Центру нанорозмірних матеріалів (Center for Nanoscale Materials, CNM) Національної лабораторії Аргона знайшли спосіб збільшення функціональних здібностей тактових генераторів. Створений ними Мікроелектромеханічний пристрій здатний виробляти відразу кілька опорних частот, що дозволить спростити схеми електронних пристроїв, замінивши одним універсальним кілька тактових генераторів.

резонатор

"Якщо збудити новий генератор правильним способом, його структура починає коливатися складним чином, а спектр цих коливань розкладається на кілька незалежних частот, рівномірно розподілених по робочому діапазону" — розповідає Даніель Лопес (Daniel Lopez), глава дослідницької групи. "Тепер, замість установки в кожний пристрій резонатора з необхідними характеристиками, ми зможемо встановлювати туди однотипні пристрої, здатні виробляти сигнали відразу декількох потрібних частот".

Із розмірами трохи більше крупинки солі, новий резонатор є електричним втіленням так званої частотного гребінця пристрою, широко використовуваного зараз в оптиці і лазерній техніці. Гребінцем такий пристрій називається через те, що згенеровані ним частоти, представлені у вигляді графіка, дуже нагадують зубчики гребінця.

резонатор

Мікроелектромеханічний резонатор придбав властивості частотної гребінки через складну природу коливань його активного елементу. Цей елемент робить коливання відразу двох видів: традиційні лінійні коливання, від однієї сторони резонатора до іншої, і коливання "скручування". Незважаючи на удавану простоту всього цього, рух резонатора описується складними математичними рівняннями, які були складені групою експертів в області нелінійної динаміки.

Крім застосування в електронних пристроях у якості тактового генератора, новий резонатор може використовуватися для вивчення певного типу динамічних процесів в механічних, оптичних і біологічних системах. Він може стати мікромеханічним компонентом пристрою, який максимально реалістично наслідує спосіб, за яким нейрони реагують на зовнішні подразники або стимули. Звичайно ж, з такими компонентами не вийде створити платформу для універсальних і потужних систем штучного інтелекту, проте ці елементи зможуть наділити дещицею інтелекту пристрої, які потребують таку здатність.

Наступними кроками, які мають намір зробити вчені, стане створення більш високочастотних варіантів частотних гребінок, здатних виробляти частоти, близькі до тактових частот сучасних мікропроцесорів. Паралельно з цим вчені намагатимуться збільшити число "зубців" гребінки, тобто частот, які будуть виробляти нові генератори.

 

Компанія СЕА з 1990 року займається оптовою торгівлею на ринку України електронних компонентів для промислових підприємств. У програму поставок входять як пасивні компоненти (резистори, конденсатори, індуктивності, варистори, кварцові резонатори, розрядники, роз'єми, запобіжники, комутаційні вироби) так і активні компоненти (мікросхеми, транзистори, діоди, діодні мости, світлодіоди, рідкокристалічні індикатори, оптоприлади, запобіжники, датчики). Наша фірма здійснює поставки як від великих світових дистриб'юторів електронних компонентів, так і безпосередньо від виробників.

 

Компании СЭА - 25 лет!Для того щоб отримати кваліфіковану консультацію про електронні компоненти та інші товари, купити електронні компоненти або обладнання для промислової автоматизації в Україні, зверніться в офіс Компанії СЕА за телефоном: +38 (044) 330-00-88 або по e-mail: info@sea.com.ua.

Top