Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Як включити однофазне джерело живлення до трифазної мережі?

  • 31.10.2021
  • 2537

Сучасне комфортне життя неможливе без електроенергії. Від якості та надійності електропостачання безпосередньо залежить функціонування не тільки побутових приладів, але й інженерних систем. Електроживлення змінного струму буває однофазне, двофазне та трифазне. У квартирах зазвичай однофазне живлення, і такої напруги там цілком достатньо. У приватному секторі краще використовувати трифазну мережу. На рисунку 1 показано, що форма хвилі однофазного джерела змінного струму є синусоїдальною.

Рисунок 1. Форма хвилі однофазного змінного струму

Існує два типи однофазного підключення: дводротове та тридротове. Додатковий третій дріт, що називається захисне заземлення, використовується як захист від ураження електричним струмом, і пропускає значний струм тільки при несправності ланцюга. Трифазна система електропостачання - окремий випадок багатофазних систем електричних ланцюгів змінного струму, в яких діють створені загальним джерелом синусоїдальні напруги однакової частоти, зрушені одна щодо іншої на кут 120°, як показано на рисунку 2.

Рисунок 2. Форма хвилі трифазного змінного струму

Система електроживлення трифазного змінного струму, що виробляється генератором із трьома обмотками, зазвичай використовується в промисловості. Для забезпечення стабільності роботи генератора потрібно щонайменше три обмотки. 

Існують два способи з'єднання трифазних ланцюгів з навантаженням: зірка (Y) та трикутник (∆). Зіркою називається з'єднання, в якому кінці фаз обмоток генератора з'єднують в одну загальну точку, яку називають нейтральною точкою або нейтраллю, як показано на рисунку 3. Дріт, що з'єднує дві нейтралі, називається нейтральним.

Трифазний ланцюг, що має нейтральний дріт, називається чотиридротовий. Якщо нейтрального дроту немає — тридротовий, як показано на рисунку 4.

Трикутник - з'єднання, в якому кінець першої фази з'єднується з початком другої фази, кінець другої фази з початком третьої, а кінець третьої фази з'єднується з початком першої, як показано на рисунку 5.

Рисунок 3. Трифазна чотирипровідна система (3Φ4W)
(з нульовим проводом)
Рисунок 4. Трифазна чотирипровідна система (3Φ3W)
(без нульового проводу)
Рисунок 5. Трифазне з'єднання "трикутник"

 

У з'єднанні трикутником нейтральний дріт відсутній, тому такий трифазний метод підключення може бути лише трипровідним. 

Залежно від сфери застосування вибирають однофазні або трифазні блоки живлення. Продукція MEAN WELL охоплює широкий спектр пристроїв не тільки для однофазного, але і для трифазного змінного струму. Слід зазначити, що сфер застосування трифазного струму менше, ніж однофазного, тому трифазних пристроїв теж менше. Якщо функції та характеристики однофазних джерел живлення MEAN WELL задовольняють потреби клієнта, але використовуються у трифазній мережі змінного струму, вони можуть бути підключені, як показано на рисунках 6-7. Для стабільної роботи трифазної системи живлення змінного струму рекомендується, щоб кількість блоків живлення була кратна трьом, а їх потужність рівномірно розподілялася по фазах. Важливо перевірити, щоб значення змінної напруги знаходилося в межах допустимого діапазону вхідної напруги пристрою. Коли користувач не знає, який з варіантів напруги використовується, можна виміряти значення напруги будь-яких двох ліній за допомогою цифрового вольтметра. Якщо значення напруги знаходиться в межах діапазону вхідної напруги пристрою, вся система працюватиме стабільно і не вийде з ладу.

Рисунок 6. Трифазне з'єднання трикутником, напруга 220В Рисунок 7. Трифазне чотирипровідне з'єднання зірка, 220/380В

 

За додатковою інформацією, а також з питань придбання продукції MEAN WELL звертайтесь до офіційного дистриб'ютора MEAN WELL Enterprises Co., Ltd на території України — Компанії СЕА, тел.: (044) 330-00-88 (внутр. 804), info@sea.com.ua
Top