Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Еволюція паркінгів від будинку Гауді (1910р.) до Porsche Design Tower (2017р.)

  • 10.07.2018
  • 2106

Автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння обрушилися на міста початку XX століття. Центр будь-якого міста був досить щільно забудований як житловими будинками, так і місцями ділової активності, що привертали автомобілістів, бізнесменів або ж просто досить заможних людей. Паркуватися було просто ніде, причому проблема ця виникла приблизно в один і той же час в різних містах і країнах. Якщо ж проблему з тимчасовим паркуванням можна було вирішити шляхом установки паркоматів, то з довготривалим паркуванням все було складніше.

парковка, обладнання парковки, паркінг, облаштування паркінгу, еволюція парковки

Перший час проблема вирішувалася за допомогою спустілих стаєнь, проте в порівнянні з кінними екіпажами автомобіль був набагато доступнішим, і дозволити його собі могли набагато більша кількість городян, тому місць на стайнях незабаром стало не вистачати. У різних частинах світу стали з'являтися паркінги, причому рішення про їх багатоповерховість напрошувалося, само собою.

Перший відомий багаторівневий паркінг був відкритий в центрі Лондона в травні 1901 року. Компанія City & Suburban Electric Carriage Company, що займалася виробництвом електромобілів, побудувала семиповерховий паркінг на 100 машино-місць. Ймовірно, це найперший багаторівневий критий паркінг в історії. Автомобілі на потрібний поверх доставлялися електроліфтом, а потім вже своїм ходом займали вільне місце. Паркінг виявився затребуваним, тому вже в наступному році та ж компанія побудувала новий, на 230 автомобілів, а потім ще один на 200 місць, будівля якого зберігся до сьогоднішнього дня.

парковка, обладнання парковки, паркінг, облаштування паркінгу, еволюція парковки

У 1907 році в Парижі за проектом відомого архітектора Перре Огюста був побудований перший автоматизований паркінг, який функціонував до 1970 року. Відмінність автоматизованого паркінгу від звичайного багаторівневого в тому, що автомобіль переміщається спеціальним ліфтом прямо на паркувальне місце, тобто машини самостійно не пересуваються по проїздах на поверхах. Будуються вони зазвичай в місцях, де з горизонтальною площиною вже зовсім туго. Паркінги такого роду на заході вважаються найбільш доцільними, так як значно економлять використовувану площу, оскільки автомобілі всередині такої парковки не заводяться і не їздять, не потрібна складна система вентиляції, і потрібно набагато менше обслуговуючого персоналу.

Перша підземна парковка з'явилася в будинку Міла в Барселоні в 1910 році. Архітектором будинку був геніальний Антоніо Гауді, а сам будинок включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Перша дворівнева підземна парковка з'явилася в 1964 році під корпусами Каліфорнійського державного університету, а найбільша підземна парковка на поточний момент перебуває в Торонто — 2400 машино-місць.

США проблема з паркуванням торкнулася досить пізно, ймовірно в силу того, що міста будувалися зовсім інакше ніж в Європі і місця довго вистачало на всіх, проте в середині 1910-х в Чикаго готель Hotel La Salle зіткнувся з проблемою паркування автомобілів своїх мешканців. Місця на вулиці просто не вистачало, тому в 1918 році до готелю була прибудована багаторівнева парковка, потрапити на яку можна було прямо з готелю. Перший американський паркінг, до речі, проіснував до 2005 року, простоявши на 29 років довше самого готелю.

парковка, обладнання парковки, паркінг, облаштування паркінгу, еволюція парковки

Перша автоматизована парковка США з'явилася в Нью-Йорку. Компанія Kent Automatic Garages купила в 1928 році ділянку землі розміром 1200 м² на розі жвавих вулиць і побудувала там 25-поверхову автоматизовану парковку на 1000 автомобілів. Парковка відрізнялася тим, що автомобілі переміщалися від в'їзду до ліфта і по поверхах спеціальним зчіпним пристроєм, що переміщується по підлозі паркінгу. Проіснувала компанія до 60-х років, в цю пору американські автомобілі стали настільки величезними, що місткість паркінгів знизилася вдвічі.

парковка, обладнання парковки, паркінг, облаштування паркінгу, еволюція парковки

Перша повністю автоматична парковка з'явилася в Вашингтоні в 1951 році. Участь людини там не була потрібна зовсім, а від моменту висадки з автомобіля до парковки проходить всього 15 секунд, так само і з подачею автомобіля.

Парковки, існуючі в даний час, набагато простіші в будівництві, їх зведення можливо практично в будь-якому закутку. Крім доставки автомобіля до місця стоянки за допомогою ліфта або автоматизованої системи, найпопулярнішим способом на сьогоднішній день є рампа.

парковка, обладнання парковки, паркінг, облаштування паркінгу, еволюція парковки

Автоматизовані паркінги шириною буквально в одну машину, зведені біля офісних центрів і житлових будинків, могли б істотно полегшити життя городян і міської влади. Крім того, подібні паркінги можна багаторазово розбирати і встановлювати в іншому місці. Зрозуміло, очікувати такої ініціативи від міської влади наївно, а ось власники офісних будівель і обслуговуючі компанії багатоквартирних будинків цілком могли б проявити ініціативу і за цілком прийнятні гроші подбати про своїх орендарів і мешканців.

 

Компанія СЕА — одна з небагатьох компаній на вітчизняному ринку, що має повний цикл виробництва паркоматів і паркувального обладнання: від розробки до монтажу обладнання на майданчику замовника. В активі компанії — безліч реалізованих проектів в цій галузі. Паркувальні комплекси та паркомати, ціна яких більше ніж прийнятна, виробництва Компанії СЕА прості і надійні в експлуатації, мають широкі можливості для розширення функціональності, інтеграції в розвинені системи моніторингу або диспетчеризації, при цьому Компанія СЕА пропонує своїм партнерам конкурентні ціни на паркувальне обладнання і розширені опції по комплектації парковок всім необхідним додатковим обладнанням, а також - програмним забезпеченням.

 

Реалізовані проекти

г. Черновцы

Компании СЭА - 25 лет!Компанія СЕА є провідним вітчизняним розробником і виробником паркоматівв'їзних і виїзних стійокінформаційних табло вільних місцьавтоматичних та напівавтоматичних паркувальних комплексів для аеропортів, ж/д і автовокзалів. Купити паркомат, отримати кваліфіковану консультацію та з питань організації паркувальних комплексів, придбання і монтажу паркувального обладнання, звертайтеся в офіс Компанії СЕА за телефоном +38 (044) 330-00-88 або надсилайте запити на e-mail: info@sea.com.ua

Top