Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Зберігати енергію Сонця? Чому ні?

  • 27.06.2017
  • 1884

Коли настає нестерпна спека, і все навколо, здається, так і плавиться від неї, багатьох, напевно, відвідувала думка: от би це тепло зібрати в якусь уявну ємність, а потім, коли вдарять морози, використовувати з розумом. Ще кілька десятиліть тому це виглядало фантастикою. Зараз же з'являються технології, які наближають втілення цієї мрії. Наш край робить в цьому напрямку впевнені кроки.

Давно зрозуміло, що копалин енергетичних ресурсів людству надовго не вистачить. Ми вичерпуємо те, що підготувала для нас Земля. І робимо це досить інтенсивно, до сих пір тільки кількома відсотками підтвердивши свій намір переходити від вуглецевих до поновлюваних джерел енергії. За даними Інституту високих технологій, шість мільярдів жителів Землі споживають 12 млрд кВт · год електроенергії. Трохи більше чверті її виробляється за допомогою вугілля, п'ята частина - газу, 42% - нафти і тільки 3% - за рахунок поновлюваних джерел. Ми швидко і цілеспрямовано пиляємо енергетичну гілку, на якій сидимо, і підготували всього лише тоненьку мотузку, щоб, якщо знадобиться, зачепитися за іншу. У нас є хіба що якихось років 30, щоб сплести мотузку міцніше і перебратися на нову гілку, якій не страшні будуть наш ріжучий інструмент і ненаситна натура.

сонячна енергетика

Разом з тим експерти Міжнародного енергетичного агентства вважають, що до 2050 р згенерована на основі сонячного випромінювання електроенергія зможе забезпечити потреби населення планети на 20-25%. І людство вже не перший рік дивиться з надією на Сонце. І не тільки дивиться, а й дещо робить: з 2001 року в світі виготовлено понад сто мільйонів кремнієвих елементів потужністю 1,5 Вт. І це виробництво з кожним роком збільшується.

У багатьох країнах, де керівництву не чуже стратегічне мислення, впроваджуються державні програми на зразок "100 тисяч сонячних дахів", завдяки яким покривається частка витрат на установку систем генерації за рахунок сонячного випромінювання. У Німеччині, наприклад, вже більше 5% споживаної електроенергії забезпечує сонце. А вартість генеруючих установок за останні півтора десятиліття зменшилася в три-чотири рази.

Але для українців немає програм державної підтримки, і вся надія на приватну ініціативу, адже вартість таких установок залишається досить високою - 18-20 тис. євро за установку потужністю 10 кВт. У тій же Німеччині "зелений" тариф за кіловат-годину на десять центів менше вартості звичайної електроенергії, у нас же - навпаки.

сонячна енергетика

Правда, відповідний закон дає українцям право виробляти електроенергію у власних будинках і продавати її. Тільки в минулому році в Україні в порівнянні з попереднім роком кількість встановлених сонячних батарей зросла в чотири рази, а потужність сонячних панелей - в сім разів. На сьогоднішній день вже понад 1300 сімей повністю забезпечують себе електроенергією завдяки енергії сонця.

Хоча ми кілька відстаємо від інших країн у розвитку сонячної енергетики, все ж слід мислити на перспективу. Керівник інвестиційного фонду Clean Energy Technologies, викладач Малої академії наук в місті Олександрії Кіровоградської області Сергій Камінський давно займається питаннями альтернативної енергетики і, зокрема, виробництва сонячних батарей. Ось його коментар:

"На мій погляд, сонячну енергетику (я маю на увазі фотовольтаїчні системи перетворення енергії сонячного випромінювання в електричну) спіткає така ж доля, як, наприклад, відеомагнітофони. Колись на них був величезний попит. Вкладалися чималі кошти у виробництво. Зараз не всі навіть згадають, що це таке. Те саме буде і з сонячними батареями з приходом інших джерел генерації електричної енергії. Шанс України полягає в тому, щоб перетворити наше відставання при впровадженні зелених технологій в переваги. Яким чином?

Добові піки споживання електричної енергії - з 8.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00. Саме у вечірні години, коли існує максимальна потреба, сонячна енергетика нам не помічник. На мій погляд, зараз питання номер один - акумулювання енергії. Необхідно прийняти закони, які б стимулювали розвиток ринку накопичення енергії, подібні прийнятим про стимулювання зеленої енергетики.

сонячна енергетика

Розвиток цього напрямку принесе чимало позитивних змін в системі генерації та розповсюдження електроенергії в країні: нівелювання добового дисбалансу в споживанні і генерації; залучення до процесу розвитку зелених технологій не тільки людей, у яких є місце на даху або ділянки для сонячних панелей, а й тих, хто проживає в багатоповерхівках (акумулювання може проходити в будь-яких приміщеннях, як індивідуально, так і спільно); нарощування обсягів енергохранилищ дає ринку електроенергії додаткові можливості і підвищує його конкурентоспроможність; поштовх вітчизняним розробникам, вченим, інженерам і виробникам у створенні технологій накопичення енергії. З їх розвитком ми поступово перейдемо від добових накопичень енергії до сезонних.

У нашій країні є газові сховища. Це надзвичайно важливий фактор енергетичної незалежності. Ми накопичуємо газ влітку за мінімальною ціною і використовуємо його взимку, коли він максимально необхідний. А тепер на хвилину уявіть, що цих сховищ у України немає. Якими були б зими 2014-2016 рр.? І який в цілому була б наша політична позиція в цьому випадку?

Зі створенням національної програми накопичення електричної енергії частинку подібних сховищ зможе мати у себе фактично кожен українець. Навіть більше, я вважаю, що кожен споживач електроенергії в Україні повинен мати електричні ємності для накопичення електроенергії.

сонячна енергетика

Влітку минулого року в Німеччині було згенеровано енергії більше, ніж країна могла спожити. Виник її надлишок, отже, ціна на електрику, вироблену сонячними панелями, впала фактично до нуля, а іноді опускалася до негативних значень. При цьому вночі в Німеччині спалюється вугілля для забезпечення потреб в електроенергії в темний час доби!

Цей приклад показує, в якому напрямку нам слід рухатися. Чому б нам не стати європейським банком енергії? Якщо найближчим часом ми активно підтримаємо впровадження накопичувальних технологій, це може стати нашою перевагою в глобальному круговороті технологічних змін.

Подібними проектами вже займається відомий мільярдер-винахідник Ілон Маск. Але я вважаю, що нам не слід звертатися до окремих людей (навіть якщо це Маск) або компаній з проханням прийти зі своїми технологіями на наш ринок. Більш ефективно створити умови для приходу сюди таких технологій. Якщо нам це вдасться, то виникнуть черги на впровадження передових проектів в нашій країні."

 

Компанія СЕА пропонує промислові сонячні електростанції (СЕС) для організації систем електропостачання на сонячних батареях для комерційного використання (для магазину, офісу, підприємства та інших комерційних приміщень).

Компанія СЕА реалізовує проекти електросистем з використанням в комплектації сонячних панелей різної потужності. Забезпечує кваліфікований підбір обладнання для різних типів рішень і пропонує готові розрахунки енергоспоживання для різних регіонів України. Підключає об'єкт генерації електроенергії в центральну електромережу із забезпеченням продажу електроенергії за «зеленим тарифом». Надає сервісний супровід протягом всього експлуатаційного періоду.

 

Компании СЭА - 25 лет!Щоб ознайомитися з докладною інформацією, замовити прорахунок ціни, отримати кваліфіковану консультацію, допомогу у виборі та купити сонячні електростанції, мережеві, автономні або гібридні інвертори, мережеві СЕС або автономні СЕС, телефонуйте +38 (044) 330-00-88 або пишіть нам на пошту: info@sea.com.ua

Top