Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Тканина стала основою для першого в своєму роді "вишитого" комп'ютера

  • 16.07.2019
  • 765

вишитий комп'ютер

У даний час багато компаній і дослідницьких організацій займаються розробкою так званої переносної електроніки, намагаючись інтегрувати в тканину інтегральні схеми, батареї та інші електронні компоненти. Але що, якби зробити саму тканину основою електронної схеми? Ця ідея стала основою першого в своєму роді "вишитого" комп'ютера "The Embroidered Computer", який є дітищем дослідника Ірен Пош (Irene Posch) і художника Ебру Курбака (Ebru Kurbak). Цей повністю працездатний 8-розрядний електромеханічний комп'ютер вперше був продемонстрований громадськості на виставці Istanbul Design Biennial цього року.

Відзначимо, що творці "вишитого" комп'ютера є співробітниками Віденського університету прикладних мистецтв, а створення даного шедевра художньої та інженерної думки було профінансовано Австрійським Науковим фондом. Це можна назвати вельми клопіткою ручною роботою, про що счвідчить термін її виконання: створення комп'ютера було розпочато в травні 2014 року, а подавати перші ознаки життя він почав тільки в червні 2018 року.

Всі елементи "вишитого" комп'ютера виготовлені з золота, тканини, ниток, мінералу гематиту, срібла, міді і навіть деревини. Золото було використано одночасно як прикраса і як елемент створення електричних провідників. Саме ці красиві золоті візерунки і є аналогами струмопровідних доріжок традиційних друкованих плат, поєднуючи всі елементи в єдину електронну схему.

вишитий комп'ютер

Реле в двух положеннях

Базовим компонентом "вишитого" комп'ютера є поляризоване електромеханічне реле, яке використовувалося в перших ЕОМ, до того як це місце було віддано в розпорядження електронних ламп і напівпровідникових компонентів. Зусиллями митців конструкція крихітного реле була перетворена в красивий декоративний елемент, при цьому саме реле повністю зберегло свої електричні функції. Природно, електромеханічна природа "вишитого" комп'ютера позначилася на його швидкодії: він працює не швидше перших електронних калькуляторів.

"Вишитий" комп'ютер навіть можна програмувати в певних межах і задавати вихідні дані шляхом ручної перестановки початкових позицій декоративних реле. Творці "вишитого" комп'ютера порівнюють своє творіння з жакардовим ткацьким верстатом, винайденим в 1804 році, задовго до появи найперших комп'ютерів. Жакардовий верстат, що керувався за допомогою "предків перфокарт", і нинішній "вишитий" комп'ютер, на думку Ірен Пош і Ебру Курбака, є наочною демонстрацією того, яким шляхом міг піти розвиток обчислювальних технологій, якби не були винайдені спочатку електронні лампи, а потім і напівпровідникові прилади.

 

Компанія СЕА здійснює поставки на український ринок обладнання для промислової автоматизації від провідних виробників промислових комп'ютерів.

У програму поставок входять вбудовувані комп'ютери і модулі, людино-машинний інтерфейс, готові і замовні платформи, конструктиви і периферія, контролери розподілених систем, промислові комунікації та ін.

 

Компании СЭА - 25 лет!Купити промисловий комп'ютер, дізнатися ціну і додаткову інформацію щодо обладнання для промислової автоматизації можна, звернувшись до центрального офісу Компанії СЕА по тел .: +38 (044) 291-00- 41, або по e-mail: info@sea.com.ua.

Top