Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Полікристалічні сонячні панелі — повне керівництво з використання!

  • 23.11.2022
  • 1426

Зі стрімким розвитком технологій, по всій країні з'явилися тисячі сонячних панелей, оскільки дедалі більше українців вважають за краще живити своє повсякденне життя енергією сонця. Сьогоднішні реалії також доводять, що використання сонячної енергії робить користувачів незалежними від віялових відключень електроенергії, тим самим мінімізуючи вплив на повсякденне життя. Ідеальним побутовим варіантом використання зеленої енергії є додавання системи сонячної енергії на дах будинку. Коли Ви підбиратимете сонячні панелі для своєї фотоелектричної системи, Ви зіткнетесь з трьома основними варіантами панелей: монокристалічні сонячні панелі, полікристалічні сонячні панелі та тонкоплівкові сонячні панелі. Всі ці типи панелей виробляють енергію від сонця, але кожен із них має свої особливості. У цій статті ми докладно розглянемо полікристалічну сонячну панель, яка є оптимальним та доступним рішенням для облаштування своєї сонячної станції.

Що таке полікристалічна сонячна панель?

Полікристалічні або мультикристалічні сонячні панелі складаються з декількох кристалів кремнію в одному фотоелектричному осередку. Декілька фрагментів кремнію сплавляються разом, утворюючи пластини полікристалічних сонячних панелей. У разі полікристалічних сонячних елементів чан із розплавленим кремнієм, що використовується для виробництва елементів, охолоджується на самій панелі. Ці сонячні панелі мають поверхню, схожу на мозаїку. Вони мають квадратну форму і блискучий блакитний відтінок, оскільки складаються з кількох полікристалів кремнію. Оскільки в кожному осередку є кілька кристалів кремнію, полікристалічні панелі допускають невеликий рух електронів усередині осередків. Дані сонячні панелі поглинають енергію сонця та перетворюють її на електрику.

полікристалічна сонячна панель
Джерело: linquip.com

Принцип роботи полікристалічної сонячної панелі

Дані сонячні панелі складаються з кількох фотоелектричних елементів. Кожна комірка містить кристали кремнію, що дозволяє їй функціонувати як напівпровідниковий пристрій. Коли фотони сонячного світла потрапляють на PN-перехід (з'єднання між матеріалами N-типу та P-типу), він передає енергію електронам, тому вони можуть текти у вигляді електричного струму. Тут матеріали P-типу мають дефіцит електронів, тоді як матеріали N-типу мають надлишок електронів. Два електроди з'єднані з фотоелементами. Електрод, розташований на верхній поверхні, містить невеликі дроти, а електрод на нижній поверхні є провідником у вигляді фольги.

Особливості полікристалічної сонячної панелі

  • Полікристалічні сонячні панелі більш екологічні, ніж монокристалічні, оскільки вони не вимагають індивідуального формування та розміщення кожного кристала, а більша частина кремнію утилізується під час виробництва. Таким чином, відходів утворюється дуже мало.
  • Допустима максимальна температура полікристалічних сонячних панелей становить 85 °C, а допустима мінімальна температура становить -40 °C.
  • Полікристалічні сонячні панелі мають більш низьку термостійкість ніж монокристалічні панелі. Так, за більш високих температур ці сонячні панелі мають меншу ефективність, ніж інші.
  • Полікристалічні сонячні панелі мають вищий температурний коефіцієнт, ніж монокристалічні панелі.
  • Ці панелі мають високу питому потужність.
  • Вони поставляються з власною структурною рамою, що робить монтаж дешевшим та простішим.

купити полікристалічну сонячну панель
Джерело: linquip.com

Застосування полікристалічних сонячних панелей

  • Полікристалічні панелі підходять для покрівельних масивів.
  • Вони використовуються у великих сонячних фермах, щоб використовувати енергію сонця та постачати електроенергію у навколишні райони.
  • Застосовуються в автономних пристроях або пристроях з автономним живленням, таких як світлофори у віддалених районах, автономні домогосподарства тощо.

Переваги та недоліки полікристалічної сонячної панелі

Переваги полікристалічних панелей полягають у наступному:

  • Ціна на полікристалічні сонячні панелі доступніша, ніж на монокристалічні через те, що їх простіше виготовити і використовується кілька кремнієвих елементів.
  • Кількість відходів на полікристалічній панелі менша через спосіб нанесення кремнієвих пластин на панель.
  • Вони можуть використовуватися з батареями та інверторною технологією.
  • Виробничий процес потребує дуже мало викопного палива.

Ось деякі з недоліків полікристалічних сонячних панелей:

  • Ефективність сонячних панелей на основі полікристалів менша, ніж у монокристалічних сонячних панелей через нижчу чистоту кремнію.
  • Хоча різниця з кожним разом стає дедалі меншою, Вам, як правило, необхідно покривати трохи більшу площу, щоб виробляти ту саму електричну потужність з полікристалічними сонячними панелями, що і з найкращими монокристалічними сонячними панелями.
  • Не надто довгий термін служби.
  • Легко пошкоджуються при високій температурі.

сонячна полікристалічна панель
Джерело: linquip.com

Різниця між монокристалічними та полікристалічними сонячними елементами 

  • Оскільки монокристалічна сонячна панель складається з одного кристала, вона надає електронам більше місця для руху кращого потоку електрики. Це є причиною більш високої ефективності монокристалічних панелей, порівняно з полікристалічними панелями.
  • ККД полікристалічних сонячних панелей дещо нижчий, але перевага для покупців у тому, що цей варіант доступніший.
  • Полікристалічні панелі мають синій відтінок порівняно із чорним відтінком монокристалічних панелей.
  • Ціни на монокристалічні сонячні панелі будуть відносно вищими порівняно з полікристалічними сонячними панелями.
  • На думку деяких галузевих експертів, відомо, що системи монокристалічних сонячних панелей виходять з ладу, якщо вони навіть трохи покриті снігом або пилом, або частина панелі стає затінена. З іншого боку, полікристалічні сонячні панелі дещо стійкіші за цих умов.

Статтю перекладено. Джерело

 

Компанія СЕА пропонує по вигідним цінам популярне обладнання для мережевих сонячних, гібридних та автономних сонячних електросистем від світових виробників. Панелі, інвертори та конектори доступні зі складу в Києві та готові для відвантаження!

 

Придбати товари для сонячних електросистем і отримати додаткову інформацію можна, звернувшись до відділу продажу електротехнічної продукції Компанії СЕА за телефоном +38 (044) 330-00-88, або надіславши запит на електронну адресу: info@sea.com.ua

Top