Компанія СЕА
× Компанія Каталог Новини Вакансії Профіль Виробники Контакти Доставка Тех. Підтримка

Сучасний алгоритм для вирішення проблем розриву в оптичному світлодіоді

  • 29.10.2021
  • 1547

Оскільки COVID-19 зробив життєво важливою залежність від онлайн-сервісів, сучасні мережі намагаються забезпечити високу пропускну здатність і доступність, пов’язану з робочими навантаженнями, відеодзвінками та охороною здоров’я.

Оптоволоконний кабель передає дані за допомогою світла і з'єднує мільярди комп'ютерів по всьому світу в глобальну комп'ютерну мережу, щоб у нас був швидкісний інтернет. Але надійним оптичний світловод  назвати складно: пошкодити кабель з тонкого склопластику або металу може негода, аварія або тварини. Розриви завдають серйозної шкоди, а користувачі залишаються без підключення до мережі. Проте тепер, схоже, вже існує розв'язання проблеми.

Згідно з дослідженням Массачусетського технологічного інституту (MIT CSAIL), його лабораторія штучного інтелекту та комп'ютерних наук запропонувала рішення, як зберегти мережу при поломці оптоволокна та скоротити витрати на поновлювання. Створили алгоритм під назвою ARROW, що відсилає оптичний потік від пошкодженого волокна до цілого. 

Покриття оптоволокном у світі

Ця нова система закладає трафік вже з прорахунком можливих помилок і функціонує разом з методом реконфігурації довжини хвилі, або іншими словами оптичного відновлення, який переміщує світло від обірваного волокна до «цілого» для відновлення підключення. Онлайн-алгоритм ARROW створений для завчасного планування потенційних скорочень волокна та помилок на основі потреб інтернет-трафіку в реальному часі.

Управління реконфігурацією

Функціонал мережевих інфраструктур, схожий за принципом, як в глобальній мережі, так і в дата-центрах, які відповідають «моделі телефонії». Спеціалісти розглядають фізичний рівень мереж як сталий, без можливості переналаштування (зміни напрямку, в описаній ситуації світла). Як наслідок при виниканні будь-яких помилок така мережа стає безглуздою, а заміна надмірно витратною.

оптоволоконний кабельСистемні інженери наразі заздалегідь визначають пропускну здатність, що забезпечується фізичним рівнем мережі. Може здатися неможливим змінити топологію мережі без повної заміни кабелів, але оскільки оптичні хвилі можна перенаправляти за допомогою крихітних дзеркал, вони здатні швидко змінюватися: не потрібно змінювати проводку. Завдяки цьому мережа більше не є незмінним об’єктом, а динамічною структурою взаємозв’язків, яку можливо модифікувати спираючись на робоче навантаження.

Гарним прикладом є метро, в якому іноді можуть переставати діяти деякі поїзди. Блок управління метрополітеном завчасно організовує розподіл пасажирів по багатоваріантних маршрутах, щоб скоротити час у дорозі та запобігти заторам. Аналогічний принцип роботи у системі ARROW: перенаправлення світла по резервному напряму і зберігання при цьому високої пропускної здатності разом з низькими затримками у мережі.

Це дослідження дає перші уявлення про переваги реконфігурації. Зараз відкриваються можливості для використання алгоритму ARROW, щоб перенести від ідей дослідницьких лабораторій до реальних систем, які обслуговують мільярди людей, і, можливо, зменшити кількість перебоїв у роботі, з якими ми стикаємося сьогодні, наприклад, менше новин про те, як волокно скорочення впливають на підключення до Інтернету. Звичайно, щоб перенести ARROW від лабораторних ідей до щоденного застосування, треба буде вирішити ще багато практичних завдань. Потрібно зауважити, що дослідники вже почали працювати в цьому напрямку разом з Facebook.

Переклад статті Массачусетського технологічного інституту (MIT CSAIL)

Отримати детальну інформацію про кабельно-провідникову продукцію Ви можете на нашому сайті або у наших спеціалістів за телефоном: +38 (044) 330-00-88 чи e-mail: info@sea.com.ua.

 

 
Top