Компанія СЕА
× Компанія Каталог Новини Вакансії Профіль Виробники Контакти Доставка Тех. Підтримка

Зустрічайте новий Raspberry Pi 5

  • 12.10.2023
  • 2025
Raspberry Pi 5Всупереч сумнівам, щодо випуску Raspberry Pi 5 цього року, остання версія мікрокомп’ютера надійшла з деякими помітними оновленнями за початковою ціною 60 доларів. Мало того, що він має працювати краще, ніж його попередник, але це також перший Raspberry Pi з власним чіпом.
 
Мозком Raspberry Pi 5 служить 64-розрядний чотириядерний процесор Arm Cortex-A76, який працює на частоті 2,4 ГГц, що дозволяє збільшити продуктивність у два-три раз й порівняно з чотирирічним Raspberry Pi 4. 
 
Оновлений пристрій також постачається з графічним чіпом VideoCore VII на 800 МГц, що за словами виробника, надає «суттєве підвищення» графічної продуктивності.
 
Під час випробування пристрою виявили, що він завантажується досить швидко, а також з гарною швидкістю завантажує вебсторінки порівняно зі старшим Raspberry Pi 3 Model B+. Новинка помітно нагрівається, але, на щастя, Raspberry Pi додає до пакування активний охолоджувальний компонент, який можна встановити безпосередньо на плату.
Raspberry Pi 5
 
Крім того, Raspberry Pi 5 вперше використовується компонент, створений Raspberry Pi Foundation, а саме південний міст, також відомий як частина набору мікросхем, який допомагає взаємодіяти з периферійним обладнанням. Бренд стверджує, що RP1 мікрокомп'ютер через південний міст «забезпечує суттєву зміну продуктивності та функціональності пристроїв периферійних», надає вищу швидкість передачі даних на UAS (зовн. накопичувачі) та інші можливі периферійні пристрої.
 
Додатково, відкриваються два чотирисмугові приймачі MIPI зі швидкістю 1,5 Гбіт/с, що надає можливість під’єднувати до 2х камер чи дисплеїв. Ще з нового з'явився односмуговий інтерфейс PCI Express 2.0, який пропонує гарне функціонування із високої пропускної здатності периферійних пристроїв. Проте, розробник зазначає, що користувачам у будь-якому випадку окремий адаптер знадобиться, наприклад, M.2 HAT (апаратне забезпечення, прикріплене зверху), щоб було зручно скористатися перевагами пристрою.
 
Що стосується портів, можна розраховувати на виходи: HDMI 4Kp60 з підтримкою HDR, microSD слот, два порти USB 3.0 й також два USB 2.0, гігабітний Ethernet чи підключення до блоку живлення 5 В постійного струму через USB-C. Серед інших приємних особливостей — підтримка Bluetooth Low Energy (LE) і Bluetooth 5.0, до цього також максимальна продуктивність SD-карти "подвоєної" завдяки високошвидкісному SDR104 режиму. Загалом, переліченні додаткові функції роблять Raspberry Pi 5 більше універсальним, незалежно від того, чи планується використання його як супербюджетного ПК для офісу чи дому, медіасерверу чи, наприклад саморобної системи безпеки.
 
Raspberry Pi 5 буде поставлятися з декількома різними опціями, щодо оперативної пам’яті на момент запуску, вартістю 60$ за 4 ГБ і 80$ за версію 8 ГБ. Це означає невелике подорожчання за Raspberry Pi 4, який коштує 55$/4 ГБ оперативної пам’яті та 75$/ 8 ГБ. 
 
Статтю перекладено. Джерело
 
Купити промисловий комп'ютер, дізнатися ціну і додаткову інформацію щодо обладнання для промислової автоматизації, можна, звернувшись до центрального офісу Компанії СЕА за тел.: +38 (044) 330 00 88, +38 (067) 352 98 56 або написавши на e-mail: info@sea.com.ua.
Top