Компанія СЕА
× Компанія Каталог Новини Вакансії Профіль Виробники Контакти Доставка Тех. Підтримка

З Міжнародним днем світлофора!

  • 05.08.2021
  • 1375

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день світлофора. Свято було засновано ООН і відзначається 5 серпня. У цей день був змонтований перший електричний світлофор, який став предтечею сучасних світлофорів.

Міжнародний день світлофора, світлофор

Сталося це в американському місті Клівленд 5 серпня 1914 року, де на перехресті авеню Евкліда і 105-й Східної вулиці Американською світлофорною компанією були встановлені перші 4 світлофора конструкції Джеймса Хога. Світлофори мали два сигнали, червоний і зелений, і управлялися вручну спеціально навченим поліцейським, для якого на цьому ж перехресті була обладнана скляна невеличка споруда. Крім світлового сигналу перші світлофори були обладнані і звуковим сигналом, як сучасні пішохідні світлофори. Правда, в той час звукові гудки були призначені не пішоходам, а водіям, щоб привернути їхню увагу на дивину.

Міжнародний день світлофора, світлофорМіжнародний день світлофора, світлофор

Існує також думка, що перші світлофори, як і перші офіційні правила дорожнього руху, народилися ще 9 грудня 1868 року в Лондоні. Але, якщо розібратися, то були звичайні семафори, які Джон Пік Найт пристосував для регулювання руху транспорту по завантажених вулицях Святого Георга, Парламентської і Бріджстріт біля Вестмінстерського палацу, де засідає британський Парламент. Механічні пристрої управлялися вручну констеблями або слугами в лівреях і положенням стрілок дозволяли або забороняли рух потоку лондонських кебів, щоб шановні лорди могли перейти через вулицю до Букінгемському палацу або до Вестмінстерського абатства, не ризикуючи бути розчавленими. У нічний час семафори підсвічувались поворотними газовими ліхтарями зі склом червоного і зеленого кольору. Пропрацювавши менше місяця, один з ліхтарів вибухнув, поранивши керуючого світлофором констебля.

Втім, досить про семафори. Першим конструкцію електричного світлофора запропонував в 1912 році Лестер Вайр, поліцейський з Солт-Лейк-Сіті, але втілилася наживо ідея тільки через два роки в Клівленді і швидко завоювала вулиці американських міст. У 1920 році в Детройті і Нью-Йорку з'явилися перші триколірні світлофори. Автори ідеї, Джон Гарріс і Вільям Поттс (до речі, також колишній поліцейський), врахували реальний досвід експлуатації двоколірних світлофорів і наполягли на необхідності введення в конструкцію додаткового «проміжного» сигналу.

Міжнародний день світлофора, світлофорМіжнародний день світлофора, світлофор

До речі, принцип автоматичного управління світлофором без участі людиною був розроблений Ернстом Сірріном з Чикаго ще в 1910 році для механічних семафорів, звідки перекочував і в електричні світлофори. У 1917 році в Солт-Лейк-Сіті була вперше змонтована система з 6 синхронізованих світлофорів. Втім, вона керувалася вручну. Повністю автоматична система, яка об'єднує мережу світлофорів, заробила в Х'юстоні в 1922 році.

Отже, 5 серпня було оголошено ООН Міжнародним днем ​​світлофора. Але зовсім не через першого світлофора в Клівленді, а за датою першого патенту на повністю автоматичний світлофор. Збіг? У 1923 році, 5 серпня, американець Геррет А. Морган запатентував свій світлофор. Їм рухала ідея справедливості. «Призначення виробу полягає в тому, щоб зробити черговість проїзду перехрестя незалежним від персони автомобіліста», - сказано в його патенті. Жартівники перефразовували відоме прислів'я: «Бог створив автомобілістів, а Геррет Морган зробив їх рівними». До речі, завдяки патенту Моргана General Electric стала монополістом у виробництві світлофорів в США, а сам він - одним з перших в країні чорношкірих мільйонерів.

Міжнародний день світлофора, світлофорМіжнародний день світлофора, світлофор

Досить швидко нововведення переступило Атлантику. У 1922 році перші трьохсигнальні світлофори засвітилися на перехресті Ріволі і Севастопольського бульвару в Парижі і на Штефанплатц в Гамбурзі. Ще чотири роки знадобилося консервативним британцям, перш, ніж вони подали живлення на перший електричний світлофор в Лондоні, на Піккаділлі. Ще через рік в Вулвергемптоні заробили перші в Британії автоматичні світлофори. У далекій Австралії перший світлофор прописався в 1928 році в Мельбурні на розі Коллінз і Суонстон.

Залишається додати, що перший пішохідний світлофор з'явився в Нью-Йорку в 1958 році. Торонто стало першим містом з комп'ютеризованою системою управління дорожнім рухом  і сталося це в 1963 році. А перші світлофори зі зворотнім відліком з'явилися у Франції, причому порівняно недавно - в 1998 році. Табло зворотнього відліку  було виконано на світлодіодах. Втім, на той час світлодіодні технології вже щосили завойовували своє місце на дорогах і міських вулицях.

Міжнародний день світлофора, світлофорВ СРСР перший світлофор з'явився в1930 році в Ленінграді на перехресті Ливарного і Невського (в той час Володарського) проспектів. Менш року знадобилося москвичам, щоб обзавестися своїм першим світлофором, на перехресті Петрівки і Кузнецького мосту. Третім радянським містом, щасливим володарем світлофора, став Ростов-на-Дону.

Верхній сигнал перших радянських світлофорів був синім, нижній - червоним. Середній - жовтим або білим. Синій сигнал застосовувався колись і в Японії, де до сих пір, незважаючи на те, що синій давно поміняли на зелений, в розмовній мові дозволяючий сигнал світлофора і раніше називається «синім». Хоча це і можна виправдати особливістю японського світосприйняття, в якому зелений вважається не самостійним кольором, а відтінком синього. Чим пояснити колірну чехарду в перших радянських світлофорах - залишається тільки здогадуватися.

Міжнародний день світлофора, світлофорПерший світлофор в Україні з'явився у 1936 році в Харкові. Місто з 1919-го по 1934-й «виконувало обов'язки» столиці УРСР і в 1936 році де-факто все ще залишався головним містом Радянської України, хоча уряд на той час і переїхав до Києва. Не дивно, що нововведення першим запустили саме в Харкові. Достеменно невідомо точне місце прописки першого українського світлофора, орієнтовно він був встановлений в районі залізничного вокзалу. На той час в Радянському Союзі вже додумалися поміняти синій сигнал на зелений, але порядок розташування і раніше залишався перевернутим. І тільки з 1959 року, коли СРСР приєднався до Міжнародної конвенції про дорожній рух і до Протоколу про дорожні знаки і сигнали, кольори світлофорів почали розташовувати в звичному нам порядку.

В наш час Україна не має особливих бар'єрів у спілкуванні з рештою світу і, відповідно, не відстає від загальносвітових трендів, наприклад в управлінні дорожнім рухом. Найбільша кількість пристроїв зосереджена в Києві, друге місце міцно утримує Одеса. Сьогодні йде динамічний процес заміни застарілих лампових світлофорів на сучасні світлодіодні, інтегровані в розвинені системи управління дорожнім рухом. Чималий внесок у впровадженні інновацій вносить Компанія СЕА. Орієнтуючись на світові тенденції і керуючись вимогами світових норм і стандартів  Компанія СЕА з 2007 року займається розробкою і виробництвом сучасної високотехнологічної світлофорної продукції, яка виготовляється на базі власного виробництва світлофорів з використанням сучасного обладнання і новітніх технологій.

Ознайомитись з реалізованими проектами напрямку світлофорної продукції SEA

 

Компании СЭА - 25 лет!За додатковою інформацією та з питань придбання світлофорів і технічних засобів управління дорожнім рухом звертайтеся до центрального офісу виробника - Компанію СЕА, м. Київ, тел .: +38 (044) 330-00-88; info@sea.com.ua

Top