Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Три найважливіші особливості розумного міста: досвід України та Польщі

  • 25.04.2023
  • 69

Smart City – це місто, де першочергово приділяється увага комфорту проживання мешканців, як правило, завдяки сучасним технологіям. Сучасні рішення покращують життя та впливають на безпеку. І це ще не всі найважливіші характеристики розумного міста.

особливості розумного містаАле чомусь вважалось, що Україна поступається просунутому заходу в сфері технологій. Постійні вислови на кшталт "це є тільки в Європі, а в нас нема", "ця технологія вже давно запроваджена на заході", "нашим технологіям ще розвиватись і розвиватись" змушували українців відчувати себе не настільки сучасними, як цивілізований просунутий захід та Америка. А чи все настільки запущено? Розглянемо на прикладі нашої компанії – СЕА.

Шлях інновацій Компанії СЕА в Україні:

✓2007 рік – реалізовано автоматизацію окремих елементів таких як:

✓2008 рік – переведення українського ринку освітлення на економні і надсучасні LED технології – перші світлодіодні світлофори виробництва СЕА підняли рівень безпеки і комфорту на українських дорогах; перші проєкти по СУГО – економія енергоресурсів, комфорт і безпека для мешканців населених пунктів.

✓2012 рік – перші в Україні фіскалізовані вітчизняні паркомати СЕА АП 100.

✓2019 рік – перший в Україні проєкт WIM вимагав злагодженої і професіональної взаємодії відділів постачання, проєктування та інсталяції Компанії СЕА.

✓Слідкуючи за технологічними тенденціями, колектив компанії 10 років поспіль займається інтеграцією окремих елементів в одну інтелігентну систему SEA Smart City.

✓На 2023 рік маємо 600+ реалізованих проєктів по паркувальним системам, LED екранам, WIM майданчикам та SEA Smart City.

особливості розумного міста

Компанія СЕА завжди турбувалась про розвиток нашої країни, не зважаючи на постійні економічні і політичні потрясіння, тому завжди пропонувала активним людям варіанти бізнес-рішень – від ідеї до повного технічного забезпечення і постійної підтримки проєктів замовників. Також забезпечувала ринок не лише якісними комплектуючими, але і постійною партнерською підтримкою: освітні семінари, глибинні технічні консультації і комплектація проєктів усім необхідним, забезпечення надійним гарантійним і післягарантійним сервісом.

Використання доступних і якісних послуг контрактного виробництва СЕА із 2008 року дозволило не одному стартапу стати успішною компанією-виробником у своїй ніші.

Що таке Smart City — досвід Польщі

Більшість польських міст пишаються тим, що вони «розумні». Усе завдяки сучасним технологіям, які полегшують повсякденне життя як мешканців, так і представників місцевої влади. Їх використання та запуск наступних систем є природним процесом, до якого більшість із поляків звикли. Більше того, деякі рішення настільки увійшли в повсякденне життя, що все важче уявити, як ми могли б функціонувати без них. За останні кільканадцять років польські міста зробили величезний технологічний стрибок і все ще розвиваються.

Які 3 найважливіші особливості розумного міста?

Представники місцевої влади більше не ламають голову, «чи» використовувати далі ІТ-рішення, а сперечаються, які з них запроваджувати наступними та в якому обсязі. Їхні зусилля зосереджені на трьох напрямках:
   1. покращення транспорту в місті – громадського та приватного,
   2. підвищення безпеки мешканців,
   3. покращення комунікації з громадянами шляхом її оцифрування.

У цьому контексті найчастіше згадуються такі технологічні рішення:

  • штучний інтелект (AI),
  • збір та аналіз даних у реальному часі за допомогою мережі датчиків,
  • хмарні рішення. 

Одним словом, розумне місто – це місто, яке функціонує на основі нових технологій. Зараз ми розглянемо ці особливості докладніше.

особливості розумного міста

Інтелектуальні транспортні системи

Більшість міст вже впровадили інтелектуальні транспортні системи (ITS), а ті, де їх ще не використовують, зазвичай перебувають у процесі їх запуску або планування. Більше того, органи місцевого самоврядування, які роками їх використовують, регулярно розширюють їхні функціональні можливості, оскільки переконалися в ефективності цього рішення. ITS скорочує час у дорозі автобусів і трамваїв принаймні на десяток-інший відсотків на найбільш завантажених маршрутах, а середній показник для всього міста зазвичай коливається близько 40%. Інтелектуальна транспортна система – це не тільки ефективне управління рухом громадського транспорту. Важливим елементом цієї системи також є обслуговування паркомісць у місті з використанням ІТ-інструментів.

Інтелектуальні автостоянки означають ефективне управління паркувальними місцями шляхом моніторингу зайнятості місць. Для мешканців це велика зручність, адже вони можуть швидко та легко дізнатися, де знайти місце для своїх машин.

Як працює розумне паркування? Покажемо це на прикладі системи 4Park, заснованої на датчиках, розміщених на поверхні.

  • Датчик на тротуарі (детектор) виявляє транспортний засіб, коли він заїжджає на певне місце для паркування.
  • Антена системи збору та передачі даних фіксує інформацію від датчика та надсилає її на платформу керування системою (центральний додаток).
  • Додаток оновлює інформацію про наявність паркувального місця.
  • Інформація про зміну статусу зайнятості паркувального місця надходить на паркувальні табло та в мобільний додаток для водіїв.

Варто додати, що інформацію в основну базу даних можуть передавати не тільки датчики, розміщені на поверхні, але й інші пристрої. З точки зору представників місцевої влади ця технологія приносить ще більше переваг. Муніципальна влада має доступ до точної статистики і тому може:

  • краще планувати розширення громадських автостоянок,
  • визначити діапазон паркувальних зон,
  • контролювати чергування транспортних засобів у місцях, де стоянка дозволена лише на певний час або в обраний час.

Моніторинг міста та вплив на безпеку

Ще одна особливість розумного міста – безпека мешканців. Йдеться не лише про особисту безпеку, а й про дорожній рух. Камери, які контролюють перехрестя чи стоянку, є лише частиною систем відеоспостереження. Влада окремих міст щороку послідовно розширює їх новими точками для підвищення безпеки жителів. Нині їх уже понад 2,8 тис. у 5 найбільших містах Польщі і вони реєструють близько 60 інцидентів на день. Це суттєва допомога для поліції та муніципальної варти. Варто зазначити, що профілактичні переваги відеоспостереження оцінюють і мешканці. Пропозиції щодо запуску нових камер можуть бути предметом проєктів у рамках бюджетів участі в багатьох містах і гмінах, якими місцеві асоціації охоче користуються.

Відеоспостереження в органах місцевого самоврядування зазвичай працює як частина інтегрованої системи безпеки. Воно включає, серед іншого:

  • систему обміну інформацією,
  • мережі спостереження,
  • розміщення загроз громадській безпеці та довкіллю.

Секційне вимірювання швидкості та безпека на дорозі

Розумне місто також піклується про безпеку на дорогах, де обмеження швидкості вище, ніж у населених пунктах. Цьому сприяє система секційного вимірювання швидкості. Це ефективний інструмент у боротьбі з порушеннями ПДР.

У випадку розумного міста система працює найкраще:

  • на кільцевих дорогах,
  • на мостах,
  • в тунелях.

особливості розумного містаЕфективна комунікація з мешканцями – шлях до розвитку розумного міста

Однією з особливостей розумного міста є також діалог між мешканцями та владою. Належна комунікація дозволить реагувати на потреби людей, які живуть у розумному місті, і шукати рішення, які суттєво впливають на якість життя в місті. І тут на допомогу приходять нові технології.

VOICEBOT робить контакти легкими

Одним із все більш популярних рішень є віртуальні чат-боти або голосові помічники (voicebots). Цифрові «працівники» офісів можуть, серед іншого: 

  • пояснити різні процедури,
  • допомогти знайти та заповнити відповідні форми,
  • інформувати про найближчі плани дорожніх робіт у місті.

Програми та системи обробки попереджень

Окрім чат-ботів та голосових помічників, які надають інформацію людям, які телефонують до мерії з різними справами, є також додатки та системи для обробки сповіщень, як надісланих мешканцям, так і отриманих від них. Наразі органи місцевого самоврядування найбільше зацікавлені у веб- та мобільних додатках, які сприяють прямому контакту з відповідальними за питання, що їх цікавлять, або спрощують отримання повідомлень мешканців про різного роду інциденти та події.

Опрацювання цих повідомлень, у свою чергу, є завданням муніципальних служб. Приклади:

  • пропозиції щодо змін в організації дорожнього руху,
  • ремонт або покращення інфраструктури,
  • втручання, пов'язані з міською зеленню,
  • розташування нових потужностей, т. зв мала архітектура (лавки, урни),
  • та багато інших проблем, які порушують функціонування громадських просторів.

Також дуже важливо мати можливість надсилати через них повідомлення мешканцям. Їх можна поділити на загальні та персоніфіковані.

Приклади перших повідомлень включають:

  • оповіщення про погоду,
  • інформація про дорожні роботи,
  • повідомлення про труднощі в роботі громадського транспорту.

Персоналізована інформація включає:

  • нагадування про закінчення терміну дії ID-картки,
  • повідомлення про швидку сплату податку на нерухоме майно.

Розумне місто та екологія

Варто також відзначити один аспект, який поєднує в собі всі перераховані риси розумного міста – це екологія. Впровадження цих рішень має великий вплив не тільки на комфорт і якість життя, а й на забруднення міста. Системи ITS зменшують викиди вихлопних газів і заохочують до використання громадського транспорту, тоді як моніторинг міста та система оповіщення громадян ефективно запобігають викиданню відходів у недозволених місцях.

Підсумки

Незважаючи на те, що у нас є багато нереалізованих моментів у галузі інтелектуальних міст, українські компанії за останні десятиліття зробили гігантські кроки у покращенні життя містян і впровадженні елементів Smart City. Також не потрібно забувати і про нерівні початкові умови для вітчизняних і європейських міст: Україна після розпаду радянської імперії мала починати будувати інфраструктуру міста "з нуля" абсолютно без досвіду у цій сфері, на противагу капіталістичним містам Старого Світу та США.

Так що не безпідставно можна сказати, що нам є чим і ким пишатись, а також є куди "зростати".

Джерело Sprint

 

Для отриманя кваліфікованої консультації щодо SEA Smart City зверніться в офіс Компанії СЕА за телефоном: +38(044)330-00-88 або по e-mail: info@sea.com.ua.

Top