Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Профиль Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Керівництво з експлуатації дугогасних реакторів. Частина 2: підключення електроживлення

  • 31.08.2021
  • 1772

дугогасний реактор, SEA S.p.AКомпанія СЕА продовжує знайомство з заземлюючим дугогасним реактором (котушка Петерсена) виробництва SEA S.p.A. Раніше ми описували перший крок з експлуатації дугогасних реакторів, а саме іх встановлення на підстанції. Дана стаття буде присвячена наступному кроку — підключення електроживлення на підстанціях.

Розташування та маркування вводів на реакторі показані на кресленні загального виду відповідно до обсягу:

1. Основні силові підключення до мережі і до системи заземлення (первинна обмотка).

  • Це можуть бути порцелянові олійно-повітряні з'єднання або вставні з'єднання (внутрішній або зовнішній конус).

2. Допоміжні з'єднання для підключення резистора і / або пристрою введення струму (вторинна обмотка).

  • Фарфорова втулка LV з кришками для захисту і безпеки оператора.

3. Сигнальні з'єднання, зазвичай доступні всередині терміналу сортування:

  • Для вимірювання напруги сигналу котушки (третинною обмоткою або ТН), зазвичай міститься всередині розподільчої коробки.
  • Для вимірювання струму замикання на землю за допомогою спеціального трансформатора струму, розміщеного всередині резервуара.

Примітка: кожне підключення повинне виконуватися правильно, відповідно до визначених інструкції для клем і використовуваних матеріалів (в якості належного моменту затягування для болтів і хомутів), щоб уникнути пошкоджень (наприклад, поломок, протікання масла) і небезпечних з'єднань.

Підключення основного живлення (первинна обмотка)

Перед електричними підключеннями до реактору поверхню зони контакту необхідно злегка відшліфувати за допомогою san d. паперу для видалення будь-яких залишків окислення на площі електричного контакту. Потім слід нанести тонкий шар контактного мастила.

Сполучні кабелі слід прокладати відповідно до їх характеристик (мінімальний радіус вигину і т. д.), уникаючи закріплення їх в реакторі, якщо це не передбачено. З'єднувальні клеми з великою вантажопідйомністю (для високого струму) і провідники, схильні до впливу високих електродинамічних сил (при коротких замиканнях) слід підтримувати якомога ближче до агрегату, щоб мінімізувати сили взаємодії між терміналами.

Відстань між реактором і опорною конструкцією має бути вибрана з урахуванням мінімальної відстані між струмоведучими частинами. Болт, що з'єднує клеми (не входить в комплект поставки), повинен відповідати мінімальним вимогам, наведеним в стандартах. Для підтримки необхідного контактного тиску ці болтові з'єднання мають переважно оснащуватися стопорними шайбами ​​пружинного типу. Реактори повинні бути заземлені на болтове з'єднання, позначеному для цієї області застосування (зазвичай 1E), у відповідності до загальних проєктних вимог системи.

Вхідна шина (зазвичай позначається 1N) повинна бути підключена до нульової точки на підстанції (нейтральне введення від силових трансформаторів або від нейтралі, відповідно до загального проєкту підстанції).

Вихідна шина (зазвичай позначається 1E) — для підключення до мережі заземлення на підстанції. Оскільки це робоче заземлення, рекомендується зробити пару заземлюючих з'єднань, щоб мінімізувати шанс переривання з'єднання.

Масляно-повітряний ввід: підключення може здійснюватися за допомогою кабельних наконечників або сполучної пластини з плоскою, гладкою і очищеною контактною поверхнею.

Вставні втулки: розмір і характеристики кабелів і проводів повинні відповідати області застосування та умовам експлуатації. Штекерні з'єднання повинні виконуватися відповідно до конкретних інструкцій виробника кабелю.

Силова (вторинна) обмотка

Необхідно використовувати кабелі відповідного розміру. Приєднання до вводів здійснюється переважно за допомогою кабельних наконечників, іноді за допомогою сполучної пластини з плоскою, гладкою і очищеною контактною поверхнею. Втулки забезпечені спеціальними кришками для запобігання прямого контакту.

Вимірювальна (третинна) обмотка, допоміжні дроти і вторинна обмотка ТТ / ТН обмотувальних з'єднань

Вимірювальна обмотка закінчується на клемній колодці, зазвичай розташованій на захисній кришці. Клемна колодка на кришці також використовується для підключення вторинних клем трансформаторів струму і / або трансформаторів напруги, встановлених всередині резервуара, якщо такі є; потім йде підключення до відповідних клем, розташованих в розподільчій коробці.

Перемичку, замикаючу вторинні клеми ТТ, не можна знімати, якщо навантаження / прилад не підключені. Вторинна обмотка ТН, якщо така є, захищена спеціальним запобіжником від короткого замикання.

Допоміжні напруги для живлення двигуна, нагрівачів і регуляторів залежать від проєкту і вибираються з наступних факторів:

  • 400 В (іноді 230 В) між фазами, 50 Гц, 4 полюси (3 фази + нейтраль), передбачено для живлення моторного приводу і на поставку обігрівачів.
  • 230 В змінного струму, 50 Гц / 220 В постійного струму / 110 В постійного струму / 60 В постійного струму (в залежності від проєкту) — для сигналів управління і введення / виводу.

Всі кабелі повинні бути підключені до клем в шафі управління відповідно до схеми підключення.

Заземлення

Для безпечного заземлення металевих частин, які зазвичай не знаходяться під напругою, передбачені точки підключення (2 шт. І більше). У комплекті постачаються болти заземлення розміром М12 або М16, згідно проєкту.

 

SEA S.p.A. починала свою діяльність як постачальник транформаторів ряду італійських виробників і поступово заслужила репутацію надійного партнера. Через десять років завод SEA запустив власне виробництво, і до сьогодні компанія розробляє і виготовляє якісну універсальну інноваційну продукцію.

 

Щоб купити реактори та за додатковою інформацією звертайтесь у відділ електротехніки та обладнання для енергетики Компанії СЕА за телефом +38 (044) 330-00-88 або надсилайте запити на електронну пошту: info@sea.com.ua.

Top